diumenge, 2 de juny del 2013

Els esperits que ens acompanyen

Títol: Animal Spirits. Cómo influye la psicología humana en la economía
Autors: George A. Akerlof i Robert J. Shiller
Editorial: Gestión 2000
Any: 2009
Número de pàgines: 320
Preu: 20€

Animal Spirits és una obra ambiciosa, tot i la seva aparent brevetat. El llibre dels economistes i professors George Akerlof (Nobel d’economia el 2001) i Robert Shiller presenta una revisió de la teoria econòmica hegemònica, la que es basa en perspectives estrictament racionals, tancades i quantificables.

Els esperits animals (adjectiu que es refereix més a l’animació que a l’animalitat, és a dir, ‘els esperits que com a humans ens animen a prendre decisions econòmiques’ o aquells impulsos irracionals que expliquen en bona mesura la nostra conducta) tornen a agafar el protagonisme que segons els autors mereixen. Perquè insisteixen en que no inventen una teoria de zero, sinó que parteixen d’una base amb gairebé vuitanta anys d’antiguitat, una faceta de la teoria keynesiana injustament oblidada.

Il·lustració per a la portada del llibre.

Així doncs, aquesta és una proposta per explicar l’economia des d’un punt de vista més psicològic, l’eix central del qual són els esperits que donen títol al llibre. Per mostrar al lector tot això, Animal Spiritsuna estructura a priori clara i senzilla. Comença amb una introducció que parla del context econòmic i dels diferents corrents teòrics, que va seguida d’una primera part que versa sobre els principals esperits animals que els creadors han tingut en compte (la confiança, la justícia, la corrupció, la il·lusió monetària i les històries de la tradició oral) i a continuació ve una segona part que ofereix respostes a diferents preguntes molt relacionades amb l’actualitat econòmica. Preguntes tan necessàries com per què els principals bancs influeixen en l’economia, o per què la pobresa es perpetua en les minories durant generacions.

L’ambició devora la senzillesa

Tot i l’aparent esperit divulgatiu, no es pot oblidar l’abast que es pretén assolir amb aquesta obra. Animal Spirits resulta, als ulls del lector poc acostumat a enfrontar-se a la teoria econòmica, massa tècnic en ocasions. Això es veu molt clarament quan es fa referència a conceptes no coneguts per tothom sense fer-ne cap mena de definició, en ocasions basant-hi llargues explicacions: el palanquejament, les funcions del diner, la curva de Phillips, el Patró or... En conclusió, en cap cas estem parlant d’un llibre de text, perquè senzillament hi ha explicacions massa obscures per a algú que no té cert domini de l’economia.

S’ha de deduir, per tant, que com a llibre divulgatiu per a persones amb uns coneixements limitats, només serveix fins a cert punt. Cal una base per comprendre perfectament la seva lectura, i algunes idees queden curtes quan se’ls hauria de dedicar potser més espai i exemples per assegurar la seva comprensió. Però això, d’altra banda, seria difícil sense fer que semblés un volum dens i massa científic, i es juga en aquest límit en què la lleugeresa pot emmascarar la poca claredat dels conceptes.

En resum, la idea que s’ha de tornar a parar atenció als animal spirits, alguns d’ells reformulats, s’ha intentat que estigui ben justificada i per tant adequada per als economistes i responsables del camp, que són els que n’han de fer cas. Tot i això s’ha d’agrair que s’incloguin exemples simples i fàcils d’entendre per al gran públic, encara que així fins i tot es caigui en el simplisme; algunes comparacions amb el bridge o amb l'ús dels farols en el pòquer no deixen de semblar tòpics d’algú que veu aquests jocs des de fora i d’una manera molt limitada. Però és igual, perquè no és un manual de pòquer, i no és aquí on ha de ser rigorós.

I tot i això...

Tot i la seva complexitat, Animal Spirits dóna lliçons valuoses per als temps actuals: el llibre dedica tot un apartat a destacar la importància que la corrupció i la mala fe han tingut en les grans crisis econòmiques des del 1890, ja que afecten decisivament la confiança dels actors econòmics. Potser caldria que altes instàncies hi paressin atenció, i no sols en el terreny financer, i descobrissin que el primer per recuperar la credibilitat (en una persona, en una empresa o en l’economia d’un país sencer) és l’honestedat. En resum, un capítol molt útil.

En conclusió: Akerlof i Shiller plantegen una nova manera de fer anàlisi macroeconòmic. Pretenen desenvolupar la seva pròpia teoria sobre la inestabilitat, els problemes relacionats amb l’economia i les estratègies per resoldre’ls, i s’atreveixen a donar una recepta per tractar la crisi financera. És per això que Animal Spirits permet fer-se una idea de moltes coses però per aprofundir cal accedir a les més de 350 referències externes, saber-ne més de bon començament o investigar a partir del que els autors diuen. No és fàcil reformular les teories econòmiques hegemòniques i alhora quedar-se en la superfície o ser massa pedagògic, cosa que el lector menys àgil en aquests temes notarà sense dubte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada